Voa-elev fikk drømmejobben

09.03.2023
Tendry, til venstre, har jobbet hardt for å komme dit han er i dag. Han fikk også god hjelp på veien.
Tendry, til venstre, har jobbet hardt for å komme dit han er i dag. Han fikk også god hjelp på veien.

Tendry's historie er et eksempel på hvordan drømmer kan gå i oppfyllelse gjennom utdanning, språkkunnskaper, et støttende nettverk og en skikkelig dose stå-på-vilje. 

Nå reiser han verden rundt med jobben på cruise ship!

– Helt siden jeg var liten, drømte jeg om å oppleve verden, skriver Tendry over Messenger.

Som de andre elevene som fullfører skolegangen sin på Sennepsfrøskolen, fikk han bli med på den årlige skoleturen skolen organiserte i 2014. Det skulle forandre livet hans for alltid.

– Jeg hadde vært i hovedstaden én gang før, men i løpet av skoleturen fikk jeg besøkt mange steder jeg aldri hadde sett før, blant annet Ivato internasjonale flyplass, Zoologisk hage, og båthavnen i Mahajanga. Det var så spennende. Den turen inspirerte meg til å jobbe for å følge drømmen min om å reise rundt i hele verden, og skape meg en lys fremtid, skriver Tendry.

Tendry vokste opp på Antsirabe, like i nærheten av Sennepsfrøskolen. Da foreldrene hans, som var bønder, skilte seg da Tendry var 13 år gammel, ble det vanskelig for moren å finansiere skolegangen til ham og hans fem år yngre søster. 

Dermed ble søsknene fanget opp av rektor Noro ved Sennepsfrøskolen. De fikk gratis skoleplass, uniform, og utstyret de trengte for å følge undervisningen.

På Sennepsfrøskolen oppdaget de raskt at Tendry var en spesiell gutt. En som «kom inn under huden» på dem som mellomleder Faniry sa: en som var tørst etter kunnskap og hadde stor motivasjon til å lære. 

Tendry var en de så hadde stort potensiale til å lykkes med praktiskrettet videregående utdanning, og som de satte inn ekstra krefter for å hjelpe opp og frem.

I dag reiser Tendry reiser verden rundt med jobben
I dag reiser Tendry reiser verden rundt med jobben

Fikk stipend til videreutdanning

Etter endt grunnskolegang på Sennepsfrøskolen fikk Tendry stipend til å gå på videregående skole av en privat giver i Norge, senere også til engelsk, fransk og IT-undervisning. 

Siden gikk han på den nasjonale maritime skolen i Mahajanga på nord-vest kysten av Madagaskar, der han studerte i to år til å bli seiler, og fikk de internasjonale sertifikatene som trengs for å jobbe på et skip. Så jobbet han som seiler på fiskebåten «PECHEXPORT» i Majunga i tre måneder.

Faniry forteller hvordan hele skolen fulgte spent med når Tendry til slutt ble innkalt til intervju til jobb på cruiseshipet Celebrity Cruises, som eies av Royal Caribbean Group, verdens nest største cruise selskap.

– Jeg husker han som en veldig smart student, og husker at fortsatte å studere engelsk på egenhånd etter at han var ferdig på Sennepsfrøskolen. Han var så ivrig at jeg fortsatte å gi ham engelskundervisning i skolebiblioteket selv når han gikk på videregående skole, forteller Faniry, som også er datter til rektor Noro.

Konkurransen om jobben var tøff, men Tendry vant gjennom. Nå er han renholdsansvarlig på flere avdelinger på et luksus-skip som er 317 meter langt, og veier 122 000 tonn. 

Han må ta sin del av æren for at selskapet han jobber for har vunnet prisen for beste premium cruise line 14 år på rad. Arbeidsplassen står i sterk en stor kontrast til det enkle ettromshjemmet og kårene han vokste opp i. 

Tendry på dekk. Drømmen er å studere videre til å bli marine offiser.
Tendry på dekk. Drømmen er å studere videre til å bli marine offiser.

Internasjonalt miljø

I dag har Tendry har 1 600 kolleger fra mer enn 46 ulike nasjonaliteter. I et internasjonalt miljø som dette, har engelskundervisningen han fikk på Sennepsfrøskolen, og kontakten han hadde med de norske praksisstudentene under skoletiden, kommet spesielt godt med.

– Vi jobber 10 timer til dagen. Det er travelt, men vi blir tatt godt vare på og har gode pauser. Det jeg har lært mest om i denne jobben, er hvordan jeg kan organisere tiden min for å få tid til mest mulig. Og hvordan vi kan samarbeide som team for å nå målene våre, forteller Tendry.

Denne sesongen sørger Tendry og teamet hans for at feriegjester i farvannene rundt Australia og New Zealand har plettfrie oppholdssteder å boltre seg på på dekk. 

Drømmen hans er å studere videre til å bli marine offiser i Canada eller Amerika – hans favorittsted i verden.

På spørsmål om hva som hva eller hvem på Sennepsfrøskolen som har betydd mest for han, svarer han:

– Faniry betydde noe helt spesielt for meg. Hun hjalp og støttet meg til og med etter at jeg var ferdig på skolen. Og engelskundervisningen hennes har jeg hatt mye bruk for i jobben min.

Neste skift skal til å begynne på Celebrity Cruises, og Tendry logger av fra Messenger.

– Tusen takk for all støtten dere har gitt meg gjennom Sennepsfrøskolen!

Tendry lever drømmen. "More than amazing" er tittelen på dette bildet han har lagt ut på Facebook-profilen sin.
Tendry lever drømmen. "More than amazing" er tittelen på dette bildet han har lagt ut på Facebook-profilen sin.